Uniek in zijn soort!

Een bakkerij met verkooppunt dat nog steeds zijn oorspronkelijke plek heeft en ook nog steeds geleid wordt door familie/nazaten van de oprichter Herman Rijkenberg in 1924.

De vierde generatie heeft zich sinds 2011 toegevoegd aan de derde generatie, die nog volop aan het werk is. Momenteel vormen Clementine Tuijn-Rijkenberg met echtgenoot Hans Tuijn, zoon Jaap Tuijn en schoondochter Simone Tuijn de directie. Clementine is dus een kleindochter van de oprichter en Jaap één van de achterkleinkinderen.

In Haarlem Zuid-West is bakker Rijkenberg een begrip. Haarlem is een stad die altijd hoog scoort als het gaat om unieke winkels. Aan de rand van het centrum bevindt zich bakker Rijkenberg. Al 99 jaar wordt er dagelijks vers brood gebakken. Gestart door Herman Rijkenberg in 1924, destijds een pionier in een geheel nieuw gebouwde wijk is nu nog steeds een bedrijf met ambitie. “ De winkel op de hoek” is in de loop der decennia meegegaan met de tijd. Moderne ovens, machines, website, Facebook, Instagram en nu ook als eerste bakker in Haarlem een webshop die huis aan huis levert. Maar het belangrijkste van alles is dat er gepassioneerde mensen werken. Een nog even enthousiast team als in 1924.


De historie

Eén van de oudste bakkerijen van Haarlem werd in 1924 gesticht door Herman Rijkenberg en zijn vrouw Tonia. In die tijd werd in zuidwest Haarlem een nieuwbouwwijk gebouwd, bij de St. Bavo Kathedraal. Hermans oom, Jan Everout, wilde zijn geld beleggen in de wijk en liet een blok huizen bouwen op het Emmaplein, waarvan één pand werd ingericht als bakkerij.

In de Tweede Wereldoorlog was Bakker Rijkenberg één van de weinige bakkerijen in Haarlem die van de Duitse bezetters toestemming kregen om door te gaan met bakken. Rijkenberg kreeg daarmee een grote sociale functie. De bakkerij ging fungeren als een trefpunt voor de buurt, waar de bewoners op de restwarmte van de ovens aardappels kookten en spraken over de toestanden. Ook andere bakkers kwamen ‘inbakken’ bij Rijkenberg, en probeerden zo hun eigen zaak draaiende te houden.

Na de oorlog werd er in Haarlem hard gewerkt aan de wederopbouw. Een belangrijk moment voor de bakkerij kwam met de aankoop van een grote stenen oven. In 1950 deed Herman zijn zaak over aan zijn zoon en diens echtgenote; Frans en zijn vrouw Mien. Aan het begin van de jaren zestig installeerde de bakkerij haar eerste wagenoven: een oven waar een hele kar met broodblikken in paste. Het was een belangrijke innovatie, aangezien hiermee veel arbeid verlicht werd. De mate waarin de familie was toegewijd aan de bakkerij werd aan het begin van de jaren zeventig duidelijk, toen de huiskamer werd opgeofferd en bij de zaak getrokken.

Nu, ruim 96 jaar na oprichting, is Bakker Rijkenberg één van de laatste bakkerijen in Haarlem waar men nog op één plek bakt en brood verkoopt. Tompoucen, appeltaart, speculaas en kerststollen worden nog traditioneel gemaakt naar recept van de oprichter. Het familiebedrijf wordt tegenwoordig bestuurd door de derde generatie, Clementine en haar echtgenoot Hans Tuijn en door de vierde generatie, Jaap en Simone Tuijn.

Het enthousiasme voor het vak lijkt er bij de familie letterlijk ingebakken.

Scan0032-px
Scan0029-px
Rijkenberg-verbouwing-px